My supernova in the sky..caught beneath the landslines eating a piece of cake ;)

Banány a karamel

Publikované 24.02.2015 v 12:25 v kategórii papanie, prečítané: 217x

Tak som dostala chuť byť kreatívna. S priateľom sme mali druhé výročie a ja ako voľnočasová nadšená pekárka som si nemohla nechať túto príležitosť napiecť tortu ujsť. Dotkla sa ma inšpirácia a tak som sa rozhodla skombinovať priatelové oblúbené -banány a karamel. Výsledok ? Extrémne chutný a preto som sa rozhodla sa o ňom s vami podeliť.
Sama nie som velký fanúšik karamelu, ale čo by sme pre svoje polovičky neurobili, že ? :)
Tento recept som pre vás rozdelila na dve časti. Banánový základ a karamelový tuning :).

1 - Ide o banánový chlieb, o ktorého existencií som sa dozvedela na jednom z našich prvých rande. Môj priateľ je Ír, takže má veľa obľúbených vecí, ktoré ja vôbec nepoznám.:) Recept, ktorý používam sa volá "Vlhký banánový chlieb" (moist banana bread). Trik je v tom, že do cesta dáte smotanu. Bez nej by išlo len o obyčajný suchý sladký chlieb s chuťou po banánoch. Nič moc. Úžasné je, že aj keď názov hovorí "chlieb" nemusíme sa hrať s kváskom :) Tak poďme na ten recept. Je to veľmi jednoduché. Budete potrebovať :

2 hrnčeky polohrubej múky ( alebo 500 gramov, pre tých čo radšej vážite ako hrnčekujete )
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1/2 sáčku prášku do pečiva

1/2 hrnčeka zmäkknutého masla ( alebo 125 gramov napríklad hery )
1 hrnček cukru ( 250g , práškový či kryštálový - nechám to na vás)
2 celé vajíčka
4 polievkové lyžice kyslej smotany

6 menších alebo 4 väčšie banány (v malej miske rozmačkané do takmer tehutého stavu)

Začnite tým, že si rozohrejete rúru. 180 stupňov bude super.
V site nad miskou zmiešajte múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Preosiať a odložiť bokom.
V druhej miske rozmiešajte maslo s cukrom, až kým sa nespoja. Potom pridajte vajíčka a smotanu a zase chvílu mixujte. Následne pridajte múku a znova mixujte. Nakoniec vložte banány a poriadne zmiešajte.

Na toto množstvo väčšinou používam bábovkovú formu, pre účel výročnej torty som však použila formu srdcovú. Tá moja je celkom maličká a tak som nepoužila všetko cesto. Menšiu polovicu som odložila do mrazáku, čo ulahčí prácu keď nás doma nabudúce chytí mlsná :). Po vložení cesta do formy pečte hodinu. Dno formy si vždy vyložím papierom na pečenie. Netreba potom vytierať boky olejom či maslom. 

Po upečení nechajte chvílku vychladnúť, môžte posypať práškovým cukrom a papať. Alebo môžte prejsť k druhej časti. 

2- Karamelový tuning som si vymyslela, je to veľmi jednoduché. Potrebujete iba : 

1 konzervu salca ( alebo iného kondenzovaného mlieka) 
1 tubu karamelovej polevy na zmrzlinu
1 balíček karamelom plnenej čokolády ( ak ste zohnali iba čokoládu plnenú tekutým karamelom, vložte ju na hodku dve do mrazáku)

1 šľahačkovú smotanu

Obsah salca vlejte do hrnca ( ja som tu v Nórsku zohnala iba nesladené kondenzované mlieko, ktoré je o dosť redšie ako salco, tak som ho zahusťovala trochou pudingového prášku, so salcom to však bude fungovať aj bez toho ), pridajte polku tuby karamelovej polevy a priveďte k varu. Za stáleho miešania prosím. 

Do plastového sáčku vložte zmrazenú čokoládu a kuchynským kladivkom na rezne sa na nej vybúrte. Myslieť môžte na koho len chcete, tú čokoládu proste treba podrviť. 

Upečený banánový základ si položte na mriežku podloženú táckou, plechom, proste niečím. Tento základ treba narezať, urobte doň nožom pozdĺžne pásy, pri čom dávajte pozor aby ste neprerezali spodok a boky koláča. Takéto rezy pomôžu nasiaknutiu karamelovým tuningom. Na narezaný koláč roztrúste nadrvenú čokoládu a polejte ešte teplým karamelovým salcom. Toto nás privádza k významu tácky pod mriežkou. Salco bude tiecť po bokoch torty, ale to vôbec nevadí kedže tácka pod mriežkou ho zachytí, čo výrazne uľahčí upratovanie. 
Nechajte vychladnúť. 
Posledným krokom je vyšlahať šlahačku a dozdobiť. Na vrch môžte nasypať zbytok podrvenej čokolády a pokvapkať zbytkom karamelovej polevy, je to na vás, buďte kreatívni. 

Podávať môžte okamžite, ale oveľa lepšie chutí po pár hodinách v chladničke. 

Dobrú chuť a dajte mi vedieť či vám chutilo !

Pripájam výsledok môjho snaženia. :)
výsledok :)

Pekný zvyšok dňa

Shamy.

Komentáre

Celkom 2 komentáre

  • taylorswift.infoblog.sk 24.02.2015 v 16:51 mňam torta vyzerá chutne :-) určite treba vyskúšať :-)


  • Anonymný 24.02.2015 v 17:06 To znie a vyzerá super, vyskúšame určite :)


  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?